Ajaveeb ABC

Ei hakka lahkama põhjuseid miks blogitakse, vaid vaatame hoopis, kuidas seda tehakse. Seletame lahti ja näitame mida üks ajaveeb endas sisaldab.

Sunday, April 02, 2006

Mis on ajaveeb?

ajaveeb (ka: blogi; inglise keeles weblog, lühendatult blog 'veebipäevik') on interneti rakendus, mis sisaldab perioodilisi ajamärkega postitusi internetileheküljel. Tavaliselt esitatakse postitusi ümberpööratud kronoloogilises järjestuses. Sellised leheküljed on üldjuhul kätte saadavad kõigile interneti kasutajatele.

Ingliskeelne sõna blog on tulnud tarvitusele eelkõige seepärast, et sõna weblog hakati tihti segamini ajama väljendiga web log mis tähendab server log.

Ajaveeb toimib nagu isiklik päevik, millese võib postitada üks inimene või kogu firma töötajaskond. Paljud ajaveebid lubavad lugejal kirjutada ka avalikke kommentaare vastukajaks postitustele.

Ajaveebi kasutatakse ka oma ajakirjanduslike võimete proovilepanekuks, sinna kirjutatakse isiklikke arvamusi, selgitatakse oma arusaamu ja väljendatakse oma seisukohti.

Et viitamise probleem on ajaveebis suhteliselt tähtis, siis enamik ajaveebe loob staatilisi internetilehekülgi arhiivi koostamiseks ja hoidmiseks. Viimaseid postitusi ja teemasid esitatakse üldjuhul ka RSS-, XML- või ATOM-formaadis, et lugeda spetsiaalsete "feed reader"- programmidega.

allikas: Vikipeedia

1 Comments:

Blogger ... said...

Hmmm!
Lugesin esmakodselt viite peale seda ABC ajaveebi. Ütleks, et vaatamata lihtsusele (sellest saan aru, et esitus on lihtne), ei saanud ma peaaegu midagi aru. Küsimus on ka inglise keele ebapiisavas valdamises. Aga see on juba minu probleem.
Blogi tehniline pool avaneb mulle molekul haaval.
Praegu pusin clustrmapsiga, mis kuidagi ei käivitu.
Samuti huvitaks mind muuta blog.tr.ee uute sisestuste nimekirjas oma sõnumi ees seda punast B tähte millegi muu vastu.

Jõudu teile!

Monday, April 24, 2006 12:58:00 PM  

Post a Comment

<< Home