Ajaveeb ABC

Ei hakka lahkama põhjuseid miks blogitakse, vaid vaatame hoopis, kuidas seda tehakse. Seletame lahti ja näitame mida üks ajaveeb endas sisaldab.

Tuesday, April 04, 2006

Ajaveeb ja autorikaitse?


Kus iganes esineb loomingulist tegevust, tekib ka soov seda kaitsata kui oma intellektuaalset omandit.

Autoriõigused ja nendega kaasnevad varalised ja muud õigused kehtivad sinu ajavebi sisule ilma, et sa peaksid oma ajaveebi kaitsmiseks midagi ette võtma.

Aga kui sa tahad oma loomingut edasi anda - sul ei ole midagi selle vastu, et keegi seda kasutab? Siiski teatud tingimustel - näiteks tuleb sinu loomingu kasutamisel/esitlemisel ka sinu nimi ära mainida?

Selleks on Creative Commons (CC) litsents.

Creative tähendab tõlkes loomingulisust. CC litsents võimaldab oma loomingut edasi anda kasutamiseks ja võibolla muutmisekski.

Lisades oma ajaveebille CC litsentsi, ei tähenda see seda, et loobud oma õigustest oma ajaveebis avaldatule! Sa pakud oma loomingut kasutamiseks, kuid sead ise tingimused, kuidas seda kasutada võib.

Creative Commons kodukalt saab just endale sobiva variandi valida.

Toome näite

Siin saidil olevad materjalid (pildid ja tekst) on kaitstud autoriõigusega. Piltide ja teksti kasutamist luban Creative Commonsi some rights reserved litsentsiga.
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/

1. Kõiki pilte ja tekste siit saidilt võib kasutada mitteärilistel eesmärkidel ilma autorilt luba küsimata.

2. Pilte ja tekste avalikult kasutades tuleb autorile viidata. Et siis nimele ja/või sellele saidile.

3. Kui soov siin olevaid pilte või teksti ärilistel eesmärkidel kasutada (raha teenimiseks), siis tuleb autori luba küsida.

4. Kui kasutad mõnda siit võetud pilti või tekstijuppi oma töös (ka töödeldud kujul), siis peab tulemus olema kõikidele kättesaadav samadel tingimustel, mis siin saidil olevad materjalid.

Vaata, milliseid õigusi saab oma loomingule lisada

Vaata kuidas see kõk toimib

3 Comments:

Blogger Larko said...

Postitusest jääb ekslik mulje nagu oleks Creative Commons voi muu vastav märgistus ainus autoriõiguste kaitsemeetod blogipostituste puhul. Tegelikult kehtivad autoriõiguse seaduses sätestatud autoriõigused ja nendega kaasnevad varalised ja muud õigused ilma mingisuguse märgistusetagi. Minu blogipostitus (ja näiteks käesolev kommentaar) on minu teos isegi siis kui ma oma õigusi eraldi ei rõhuta. Copyright-märgistuse puudumine ei tähenda, et mu teost varastada tohiks.

Friday, April 07, 2006 1:08:00 AM  
Blogger Tõnis Hiiesalu said...

jep. nagu nimigi ütleb - creative ehk loominguline :) ilma märgistuseta on kõik õigused kaitstud, aga cc litsents võimaldab oma loomingut edasi anda ka teistele kasutamiseks ja võibolla muutmisekski - täpsed kasutamise tingimused saad ise paika panna :)

Friday, April 07, 2006 8:48:00 AM  
Blogger Tõnis Hiiesalu said...

Lisasin selle poindi kohe algusesse! säks märkamast :)

Friday, April 07, 2006 8:59:00 AM  

Post a Comment

<< Home